Tacka gudarna för Leila!

Idag är det ju onsdag, då kommer Leila på landet ikväll. Hon är så bra, jag älskar henne!
Hon gör matlagning till en rolig sak, och det ska ju vara roligt. Inte något måste eller tvång, man ska ha kul samtidigt som man kan experimentera med nya smaker och nya recept.
Hon har visat ganska många lockande recept i dom senaste programmen och jag tänkte visa er några som garanterat kommer lagas i sommar!

Grillrökt laxsida

Du behöver:
1 sida färsk lax med skinn
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
2 msk fänkålsfrö
1 kruka dragon
1 kruka dill
1 st citron
2 st små kvistar enris att röka med (till grillen)

Först ska man lägga enriskvistarna i blöt. Annars binner dom upp när man lägger dom på grillen, man vill ju bara åt röken.
Ringla olivolja över båda sidorna av laxen. Salta och peppra den rosa filésidan. Krossa fänkålsfröna i en mortel och strö dom över, tillsammans med hackade örter och rivet citronskal. Låt laxen stå i minst 15 minuter, gärna 1 timme.
Tänd grillen, och häll kolen längs sidorna på så att mitten är helt fri från kol. Lägg laxen i mitten med skinnsidan neråt (inte ovanpå någon glöd) och lägg enriskvistarna på glöden. Sätt på locket och öppna ventilerna!
Låt laxen varmrökas i grillen i ca 10-15 minter tills den är klar. Se till att inte övergrilla, då blir den tråkigt torr.
Låter inte detta gott? Servera med grillad potatis och blandad sallad. Mums!

Leila hade Texas BBQ-tema i sitt förra program och jag fattade tyckte för flera saker hon visade. Detta är två saker som garnaterat kommer grillas mer än 1 gång hos oss i sommar!

Baby back ribbs

BBQ glaze
1 dl farinsocker
1 dl japansk soja
1 dl ketchup
1 dl flytande honung
1 tumstor knöl färsk ingefära
4 st vitlöksklyftor
1 tsk tabasco

Baby back ribs
5 kg tunna färska revbensspjäll
3 st gula lökar
1 st hel vitlök
salt
20 st svartpepparkorn

Börja med glazen: Blanda farinsocker, soja, ketchup och honung i en skål. Skala och riv ingerfära och vitlök och blanda det i glazen. Smaksätt med tabasco!

2. Ribs: Koka upp en stor kastrull med vatten. Halvera lökarna och vitlöken, lägg dem i kastrullen. Tillsätt svartpepparkorn och rikligt med salt. Dela revbenen på mitten så att de ryms i kastrullen och täcks helt med vatten. Koka dem långsamt under lock i cirka 1 ½ timme. De är färdiga när köttet börjar lossa från benen. Ta upp revbenen och torka det med hushållspapper, lägg dem på en ugnsplåt och pensla med BBQ glaze. Grilla dem och pensla på mer glaze under grillningen!

Grillade majskolvar

Du behöver:

6 st färska majskolvar
0.5 dl olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 st riven vitlök
1 st mild röd chilifrukt
smör till servering

Skala av blasten från majskolvarna och ringa över olivolja, salta och peppra. Riv vitlöken, finhacka chili och gnid in över majsen. Grilla majskolvarna tills de får mörk rostad färg. Serveras varma med en klick smör till, helt underbart!

Jag kan knappt vänta till sena sommarkvällar med grillning! Åh, sommar kom!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0